Gerhoofwijk
Image default
Energie

Mogelijkheid tot afbouw salderingsregeling

De salderingsregel is een mooi voorbeeld waarom mensen voor zonnepanelen willen gaan. Het netsysteem zorgt ook voor efficiënte zonne-energie en gemak. Het kabinet begint echter met het afbouwen van de salderingsregel. De genoemde uitfasering begint van 2023 tot 2031 en dit kan gevolgen hebben voor elk gebouw met geïnstalleerde zonnepanelen. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken, want het is vandaag nog steeds een voorstel. Sterker nog, de regering denkt dat het moeilijk zou zijn om in 2023 af te zien van de salderingsregel. Er is een mogelijkheid dat het wordt verplaatst naar een later jaar. Het kan echter zijn dat u nog steeds moet weten hoe het nettenschema eigenlijk werkt en waarom het aantrekkelijk is voor gebruikers van zonnepanelen.

 

De functie van het salderingsschema

Als u met uw zonnepanelen meer stroom opwekt dan u voor uzelf gebruikt, dan kunt u gebruikmaken van de salderingsregel. Zonnepaneelgebruikers kunnen jaarlijks de energie van hun zonnepanelen verrekenen met de verbruikte energie. Dan kunt u de gordel terug leveren met de energie die u het hele jaar door hebt bespaard. Hierdoor realiseert de slimme meter zich dat u de stroom teruglevert en daalt de energiemeter. U kunt de stroom terug leveren aan het net tegen hetzelfde tarief, net als wat u zou betalen bij uw energieleverancier. Aangezien je technisch gezien elektriciteit gaat ‘verkopen’ aan de energieleverancier, moet je een rekening opstellen. Het is echter niet handig en wordt automatisch gegenereerd. U dient dit zelf te regelen door tegen hetzelfde tarief naar uw jaarrekening en uw verbruikte stroom te kijken. U heeft bijvoorbeeld zonnepanelen die jaarlijks 1.250 kWh opwekken. In datzelfde jaar verbruikte u 3.500 kWh. Zo heb je een jaarrekening van 2,25o kWh. Dat is 3.500 min 1250.

 

Kan ik nog gebruik maken van de salderingsregeling?

Ja, u kunt nog steeds profiteren van de salderingsregel, aangezien de overheid er nog niet over beslist. Het voorstel hangt nog steeds en de autoriteiten willen er diep in duiken voordat het wordt uitgefaseerd. Als het voorstel ooit wordt goedgekeurd, dan zou dat betekenen dat je van 2023 tot 2031 alleen jaarlijks veel minder elektriciteit mag salderen. Na 2031 valt de salderingsregel helemaal weg. Het betekent dat u de opgewekte elektriciteit van uw zonnepanelen niet meer kunt verrekenen. U moet echter weten dat dit niet betekent dat u uw elektriciteit gratis zult geven. Je krijgt een vergoeding voor de energie die je terugkrijgt en dat is een garantie van de overheid. Dus of de salderingsregel wordt uitgefaseerd, de salderingsregel kan nog tot 2023 voordelig zijn. Maar aangezien het voorstel zich nog in het aanpassingsproces bevindt, hoeft u zich in de tussentijd geen zorgen te maken.