Gerhoofwijk
Image default
Industrie

Hoe onderhoud je een machine?

Een kapotte machine is cruciaal voor een goedlopende productie. Om ervoor te zorgen dat een machine niet stil komt te staan moet deze goed onderhouden worden. Machines die stilstaan moeten ook goed onderhouden worden zodat deze nog goed werkt als je hem weer gaat gebruiken. Maar hoe onderhoud je een machine? In deze blog geven we een aantal tips zodat jouw machine niet kapot gaat.

Tip 1: plan regelmatig periodieke onderhoudsbeurten

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de instructies in de handleiding van de machine volgt. Sommige machines hebben een onderhoudskaart waar op staat wanneer de machine een beurt nodig heeft. Dit is vergelijkbaar met de APK voor je auto. Noteer de datum op de onderhoudskaart zodat je op tijd een periodieke controle inplant. 

Tip 2:  luister en kijk naar de machine

Vaak hoor of zie je iets afwijkends als de machine niet meer goed werkt. Door af en toe goed naar de machine te kijken en te luisteren zul je sneller merken wanneer de machine niet meer optimaal werkt. Een voordeel hiervan is dat je de service- of onderhoudsmonteur uit kan leggen wat er anders is aan de machine.

Tip 3: zorg goed voor je machine

Vaak worden problemen voorkomen door de machine regelmatig een goede schoonmaakbeurt te geven. Tijdens een schoonmaakbeurt zul je sneller afwijkingen zien. Denk hierbij aan een extreem hoge temperatuur, vocht, stof of vuil in de machine. 

Niet alleen de buitenkant van de machine moet schoongemaakt worden, de motor kan (vooral bij oudere machines) vervuild zijn. Door motorolie of de juiste brandstof te gebruiken en de olie regelmatig te verversen kun je zorgen dat de motor schoon blijft.

Kleine reparaties kun je beter meteen aanpakken, hoe langer je kleine mankementen laat liggen hoe groter de problemen worden. Daarnaast gaat een machine langer mee als je deze kleine mankementen meteen oplost.

Een machine moet net als een auto gecontroleerd worden of de vloeistoffen nog op peil zijn. Controleer daarom maandelijks het oliepeil in de (pomp) motor. Daarnaast moet je elke maand de accu controleren. 

Nieuwe machineonderdelen

Mochten bovenstaande tips te laat zijn en is er al een onderdeel van de machine kapot moet je natuurlijk zo snel mogelijk een vervangend onderdeel bestellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel webshops waar je eenvoudig machine onderdelen kunt bestellen zodat je machine snel weer werkt.

https://unspi.com/nl/