Gerhoofwijk
Image default
Bedrijven

Wat voor soorten LED lampen zijn er?

LED Design Holland weet alles over LED verlichting werkplaats, winkel en kantoor

Deze vraag wordt vaak aan LED specialist LED Design Holland gesteld. We kunnen LED’s indelen naar functionaliteit en dan komen we bijvoorbeeld tot het volgende:

lampen voor industrieel gebruik (LED verlichting bedrijfshal, fabriek, magazijn enz.);

  • kantoorverlichting;
  • LED-armaturen voor in winkels ook wel Retailverlichting genoemd;
  • lampen die speciaal voor showrooms zijn ontworpen;
  • horeca LED’s;
  • LED lampen voor thuisgebruik.

Die laatste categorie is weer onder te verdelen in gevelarmaturen, lampen voor in huis en exemplaren voor ruimtes waar niet veel licht nodig is zoals de garage, de carport en het trapgat. We kunnen ook categorieën maken aan de hand van het soort armatuur, oftewel de behuizing. Dit zijn dan veel gebruikte LED lampen: LED spots, LED panelen, LED strips, LED downlighters en LED Tl-lampen.

Wat zijn de verschillen tussen spaarlampen en LED lampen. We leggen het uit. De spaarlamp wordt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw verkocht. Aanvankelijk waren ze aan de prijzige kant, maar dat valt tegenwoordig reuze mee. U kunt de spaarlamp in feite zien als een opgevouwen Tl-buis. Spaarlampen zijn zuinig, maar hebben een aantal nadelen. Ze bevatten kwik dat schadelijk is voor het milieu. Oude / kapotte spaarlampen moet u dan ook bij de milieustraat inleveren. Niet iedereen is gecharmeerd van het licht dat spaarlampen afgeven. het wordt vaak als te fel ervaren. Tot slot duurt het ook even voordat een spaarlamp voluit brandt. LED wordt gezien als de beste lamp voor thuis en op het werk. LED is het meest energiezuinig. Deze lampen gaan het langst mee, per lamp zeker 50.000 uur. LED’s zijn niet vervuilend. Ze branden direct voluit en worden niet warm. Veel LED lampen zijn schokbestendig en waterproof.

Ook interessant als het om LED verlichting gaat: bedrijven komen in aanmerking voor een overheidssubsidie als ze in LED investeren. We hebben het over de EIA: energie-investeringsaftrek. Op https://www.rvo.nl lezen we hierover: “Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of duurzame energie toepast? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.”

https://www.leddesignholland.nl