Gerhoofwijk
Image default
Bedrijven

Tips voor het aanleggen van elektra

 

Elektra aanleggen is niet altijd even makkelijk. Hier volgen wat tips en tricks voor het aanleggen van elektra. 

Vooraf

Het is handig om vooraf aan het sleutelen aan de elektrische installatie de betreffende stroomgroep uit te schakelen. Ook is het handig om je huisgenoten in te lichten van de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Dit is zodat niemand per ongeluk de zekering weer terug inschakelt. Daarnaast mag je alleen veranderingen aanbrengen achter de elektriciteitsmeter. Alle bedrading en de meter ervoor zijn eigendom van het energiebedrijf. Hier moet dus op worden gelet als je zelf bedrading aan gaat leggen. 

Verwarmingselement

Apparaten die voorzien zijn van een elektrisch verwarmingselement gebruiken veel stroom. Zelfs een klein koffiezetapparaat die langer dan een uur aanstaat is al gauw meer dan 1 kWh. Om te vergelijken: voor 1 kWh kun je een LCD televisie voor een tijd van meer dan 7 uur gebruiken. De informatie over het stroomverbruik is aan de achterkant van het apparaat op het typeplaatje te vinden. Daarnaast kan ook de gebruiksaanwijzing worden geraadpleegd. 

Aardlekschakelaar

Vanaf 1975 is het verplicht om de groepenkast te beveiligen met een aardlekschakelaar van 20 milliampère. Een aardlekschakelaar schakelt de stroom uit bij het kleinste stroomlek dat het detecteert. Het is dus belangrijk om te controleren of je groepenkast een aardlekschakelaar heeft als je huis voor 1975 is gebouwd. Dit kan je zelf doen, maar je kan ook een vakman hiernaar laten kijken. Wordt het duidelijk dat de groepenkast niet over een aardlekschakelaar beschikt, dan is het handig om deze aan te laten leggen door een vakman. 

Spanningzoeker

Het is niet altijd duidelijk of een vorige bewoner de kleurcodes consequent heeft toegepast. Door een spanningzoeker kan eenvoudig worden gecontroleerd of de vorige bewoner de kleurcodes wel of niet consequent heeft aangepast. Het volgende is handig om te onthouden: er mag alleen spanning staan op de bruine fasedraad en op de zwarte draad als de schakelaar op ‘aan’ staat. 

Gerelateerde artikelen

Haal je rijbewijs zonder zorgen!

Pierre Cardin – couturier van de avant-garde

Gietvloeren