Gerhoofwijk
Image default
Woning en Tuin

Tijd voor een nieuwe radiatorknop

Als u centrale verwarming (CV) in uw woning heeft, dan weet u wat een radiatorknop is. Maar wellicht weet u nog niet wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met intelligente thermostatische radiatorknoppen. Elke radiatorknop regelt de hoeveelheid water dat door de radiator kan stromen. Een pomp bij de Cv-ketel laat het water door het gehele Cv-systeem circuleren en dus ook door elke radiator.

De ruimtethermostaat regelt de temperatuur in de ruimte waar die zich bevindt, en dus niet in andere ruimtes. De ruimtethermostaat laat de Cv-ketel water opwarmen, als de temperatuur in de ruimte lager is dan de door u ingestelde waarde. Een simpele radiatorknop draait u handmatig open en dicht. U kunt ook kiezen voor thermostatische radiatorknoppen. Die gaan open als de temperatuur zich onder een ingestelde waarde bevindt en gaat dicht(er) als de temperatuur bij een andere hogere waarde komt. Feitelijk heeft men naast thermostatische radiatorknoppen geen ruimtethermostaat meer nodig die de ketel regelt. Dat komt, omdat de ketel nooit het water boven een instelde waarde zal verwarmen. U kunt echter een ruimtethermostaat ook prima in combinatie met thermostatische radiatorknoppen gebruiken, waardoor meer mogelijkheden voor temperatuurregeling ontstaan. Bijvoorbeeld, met meerdere radiatoren in een ruimte, dan kunt u daarin ook de temperatuur per zone enigszins regelen.

Reeds is beschreven, hoe de thermostatische radiatorknoppen werken. U stelt die in op de temperatuur, die u wilt hebben. Als u de temperatuur wilt wijzigen, dan zult u weer naar de radiator moeten lopen. Met intelligente thermostatische radiatorknoppen wordt dat anders. Een simpele uitvoering houdt rekening met de tijd en de dag. U wilt bijvoorbeeld een andere regeling voor de weekenden dan voor werkdagen. U stelt elke radiator afzonderlijk in. Er zijn echter ook thermostatische radiatorknoppen, die te regelen zijn via wifi en een app op een mobiele telefoon. U wilt uw slaapkamer een beetje opwarmen voordat u naar bed gaat, dan kan dat geregeld worden vanaf de sofa in uw woonmaker. U hoeft dus niet in dezelfde ruimte of zelfs niet thuis te zijn, om zo’n radiatorknop in stellen. Er zijn thermostatische radiatorknoppen, die detecteren of u thuis bent of niet en houden daar met de temperatuurregeling rekening mee.

 

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/radiator/thermostaatknoppen