Gerhoofwijk
Image default
Verbouwen

Koellastberekening

Koellast is de hoeveelheid koelvermogen die je moet hebben om een ruimte goed te kunnen koelen. Dus een koellastberekening is een berekening waarmee je de koellast van een ruimte uit kunt rekenen.De koelcapaciteit van de vertrekken en warmtepomp wordt hierbij ook berekend. Zo kun je de gewenste temperatuur voor in een bepaalde ruimte berekening.

Koellastberekening laten maken

Het is slim om zo’n koellastberekening voor je te laten maken. Dit wordt gedaan door professionals die dit al meerdere malen hebben gedaan. Zo kan je ervan uitgaan dat de berekening goed wordt gedaan en je de juiste temperatuur van je gebouw of ruimte bereikt. Ook hebben deze mensen de meest actuele kennis. Naast het professioneel berekenen van de koellast kan je kosteloos gebruik maken van de tips en adviezen die gegeven worden door de professional. Denk hierbij aan het ontwerpen van een energiezuinige en milieuvriendelijke installatie. Verder kunnen ze je adviseren over verschillende systemen en het inregelen hiervan. Als er behoefte aan is kunt u ook een warmteverliesberekening laten maken. Zo kan hierop ingespeeld worden en bijvoorbeeld energie bespaard worden

 

Waaruit bestaat een koellast?

De gehele koel/warmtelast van een pand bestaat uit veel verschillende warmtefactoren. Deze kunnen intern maar ook extern zijn. Denk hierbij aan de warmte van de zon in de zomer of warme lucht die geventileerd wordt door het gebouw. De interne warmtelast ontstaat door alle factoren die warmte opwekken binnen het gebouw. Denk hierbij aan:

–       Personen: mensen geven warmte af. Bijvoorbeeld door de huid en door het uitademen van vochtige en warme lucht. Deze warmte wordt beperkt door de kleding die de mensen dragen. Des te hoger de isolatiewaarde des te minder warmte de mensen afgeven

–       Verlichting: verlichting geeft warmte af. De hoeveelheid warmte hangt af van het type verlichting, aanwezigheidsdetectie, afzuigingen en het automatisch dimmen van verlichting voor overdag als er genoeg licht van buiten komt.

–       Apparaten: apparaten geven warmte af. Denk hierbij aan koffiezetapparaten, computers, laptops, kookplaten, waterkokers, etc. Deze warmte kan worden beperkt als er afzuiging aanwezig is. De warmte wordt hierdoor afgezogen.

–       Transmissie: door wanden van naastgelegen ruimtes met een temperatuur die hoger is dan in de ruimte zelf kan de ruimte ernaast opwarmen.

https://www.leever.nl/installatieberekening/koellastberekening/