Gerhoofwijk
Image default
Dienstverlening

Hoe kun je bepalen of jouw kind ADHD heeft?

Hoe kun je bepalen of jouw kind ADHD heeft?

Kinderen kunnen als ze jong zijn nogal uitbundig zijn, maar er kan een ernstig probleem zijn als ze het op een irrationele manier en op een regelmatige basis doen. Wanneer ze op school zijn, zullen leraren de veranderingen snel merken. Sommige ouders herkennen misschien niet meteen wat er gebeurt, totdat iemand anders het hun vertelt.

Wanneer een ouder de symptomen opmerkt, willen ze met iemand op school praten om hulp te krijgen. Als de school een maatschappelijk werker of een psycholoog heeft, kunnen die de eerste contactpersoon zijn. Als de school niet over die middelen beschikt of als ze niet bereid zijn om je te helpen, raadpleeg dan je huisarts.

Het kind zal worden onderzocht. Als wordt vastgesteld dat het kind symptomen van ADHD vertoont, zal de arts een doorverwijzing geven naar een psychiater, een psycholoog of een neuroloog voor aanvullende hulp en beoordelingen. Je moet gaan praten met medisch personeel dat gespecialiseerd is in het omgaan met kinderen met deze aandoening. 

Ouders moeten ook van de leraar aanvullende informatie krijgen over het gedrag van hun kind. Er zijn enkele vragen die ze kunnen stellen, zoals:

Heeft het kind ongewoon gehandeld?

Hoe lang is dit al aan de gang?

Hebben ze gedrag getoond dat niet in overeenstemming is?

Gaat het kind goed met de klasgenoten om?

Wanneer ze worden getest, kunnen ze in bepaalde dingen uitblinken en in andere dingen juist falen. Als er andere volwassenen zijn, die interactie hebben gehad met het kind, kijk dan of ze de gebruikelijke gedragspatronen hebben gezien. Een kind dat hyperactief, impulsief en niet gefocust is, kan worden gescreend op ADHD of Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Om een diagnose voor het kind te kunnen stellen, zullen de artsen bepaalde criteria gebruiken. Ze houden zich meestal aan de richtlijnen die zijn uiteengezet door professionele groepen, die gespecialiseerd zijn in ADHD. Ouders mogen de richtlijnen lezen om meer informatie te krijgen over de diagnose van hun kind.

Er zijn momenten waarop ouders en verzorgers gefrustreerd kunnen raken over de manier waarop de school omgaat met leerlingen met deze aandoening. Sommige scholen hebben gewoon niet de middelen en anderen zijn niet geïnteresseerd. Als je geen hulp kunt krijgen vanuit school, moet je andere regelingen gaan treffen om jouw kind de behandeling te geven, die het nodig heeft om met ADHD om te kunnen gaan.

Het is gemakkelijker om ermee om te gaan als ze jonger zijn. Nadat de diagnose is vastgesteld, wil je dat ze een normaal leven gaan leiden.

 Depscycholoog.nl: Rotterdam

https://www.depsycholoog.nl/rotterdam/