Gerhoofwijk
Image default
Mode en Kleding

Het ontstaan van Vans schoenen

Vans, geliefd om hun minimalistische veelzijdigheid en rebelse houding, zijn een van de grootste merken ter wereld en behoren tot de meest herkende schoenen die er zijn. Ze zeggen dat imitatie de eerlijkste vorm van vleierij is, en Vans zijn voortdurend gekopieerd maar nooit verslagen op hun comfort, duurzaamheid en stijl. Sinds hun ontstaan in de jaren ’60 is het ontwerp relatief onveranderd gebleven, wat hun tijdloosheid en iconische status binnen de skate-gemeenschap en daarbuiten bewijst.

Vans werd in 1966 opgericht door de broers Paul en Jim Van Doren in Anaheim, Californië. De originele Authentic schoenen, die oorspronkelijk The Van Doren Rubber Company heetten, waren de eerste van de Vans-stijlen. Ze werden nog datzelfde jaar gemaakt en zijn sindsdien praktisch onveranderd gebleven. De naam werd al snel afgekort tot het veel pakkendere Vans toen skaters van de schoenen gingen houden vanwege hun kleverige zolen en duurzaamheid, en halverwege de jaren 70 werden ze een must-have voor de Californische skategemeenschap.

Tegen het einde van de jaren 70 had het merk zijn Authentic, Old Skool, slip-ons en Sk8-Hi stijlen uitgebracht, compleet met de kenmerkende ‘jazz stripe’, ontleend aan een van Paul Van Doren’s krabbels.

Alle Vans stijlen worden gemaakt volgens een 5 stappen productieproces dat begint bij de zool. Elk jaar worden er tussen de 70 en 85 miljoen paar Vans gemaakt, dus dit proces is een fijn ambacht, dat al sinds de jaren 60 wordt verfijnd en geperfectioneerd.

Vans worden gemaakt met een zool van gevulkaniseerd rubber. Dit betekent dat de zool één keer wordt gebakken om het rubber uit te harden en in zijn kenmerkende wafelpatroon te persen, en dan nog een keer na de productie. De tweede bakbeurt vindt plaats wanneer de volledige schoen na de assemblage wordt gestoomd. Dit houdt de zool duurzaam, maar maakt hem ook veerkrachtig en gemakkelijk in te rijden.

De rest van de schoen wordt gesneden en in elkaar gezet met de kenmerkende stiksels en details van Vans, afgewerkt met het rubberen logo op de hiel.