Gerhoofwijk
Image default
Aanbiedingen

In 9 stappen naar een perfecte cake

In 9 stappen naar een perfecte cake

Naast taart recepten kun je in de receptendatabase van Baktotaal Bouwhuis ook diverse andere recepten vinden. Denk bijvoorbeeld aan een recept voor het maken van een echte boerencake. Ben je benieuwd hoe je de perfecte cake kunt maken? Lees dan even deze blog. In slechts negen stappen kan ook jij de lekkerste en mooiste cakes bakken. Probeer het uit!

 

Stap 1: zorg dat je een ingevette cakevorm klaar hebt staan

Veel thuisbakkers gaan helaas al de mist in bij deze eerste stap. Zij beginnen vaak meteen met afwegen. Om het beslag straks direct te kunnen verwerken, is het belangrijk dat je al een ingevette cakevorm klaar hebt staan. Wanneer je de cakevorm nog moet invetten als het beslag al klaar is, ben je eigenlijk veel te laat.

 

Stap 2: weeg de benodigde ingrediënten nauwkeurig af

Zoals voor zoveel baksels geldt: weeg de benodigde ingrediënten nauwkeurig af. Wanneer je verkeerd afweegt, kloppen de verhoudingen niet meer. Hierdoor kan het eindproduct anders uitpakken dan gehoopt. Maak daarom ook altijd gebruik van een precisieweegschaal die tot op de gram nauwkeurig kan meten.

 

Stap 3: zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn

Bij het maken van beslagen is het erg belangrijk dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De boter kan zo zacht worden waardoor het zich makkelijker luchtig laat kloppen. Ook verkleint het de kans dat je beslag ‘in de schift’ gaat. Dit is vaak het geval wanneer je te koude eieren toevoegt.

 

Stap 4: klop niet te kort, maar ook niet te lang

De kunst is om precies lang genoeg te kloppen. Je wilt een goed gemengd, homogeen en luchtig beslag, maar ook weer niet té luchtig. Te veel lucht in het beslag vergroot de kans op inzakken na het bakken.

 

Stap 5: vul de vorm en bak meteen af

Is je beslag klaar? Vul de vorm en bak direct af! Wanneer je te lang wacht kan het beslag inzakken. Ook dit is nadelig voor het eindresultaat. Wel fijn dat je je ingevette cakevorm al klaar hebt staan, toch?

 

Stap 6: bak de cake liever wat langer dan te warm

Een te hoge baktemperatuur is funest voor een cake. Hierdoor ontstaat er te snel een korst, terwijl de cake van binnenuit nog verder wil rijzen. Het gevolg: een gescheurde bovenkant. Bak de cake liever wat langer dan te warm.

 

 

Stap 7: kom niet te snel aan de ovendeur

Ook wanneer je de ovendeur te snel opent, kan een cake inzakken. Het is misschien verleidelijk om iedere tien minuten te kijken hoe het ervoor staat, maar doe dit dus niet! Open de deur pas op het moment dat je ziet dat de cake wat los begint te raken van de vorm.

 

Stap 8: haal de cake uit de oven wanneer deze gaar is

Gaarheid kun je controleren door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan is de cake gaar. Je kunt de gaarheid ook checken door midden bovenop de cake te drukken. Veert de cake terug? Dan kan hij uit de oven worden gehaald.

 

Stap 9: laat eerst iets afkoelen in de vorm voordat je lost

Een cake krijgt zijn stevigheid deels tijdens het afkoelen. Laat de cake daarom eerst een kwartiertje in de vorm afkoelen voordat je deze lost. Laat je de cake echter helemaal in de vorm afkoelen? Dan ontstaat er condens en wordt je cake zompig. Ook hier geldt: timing is belangrijk!

https://www.bouwhuis.com/